ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ & Facebook: Ένα παράδειγμα συμπεριφοράς προς αναγνώστη (Προς αποφυγή...)

Το γεγονός ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δηλαδή το κομματικό τράστ της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, και των λοιπών μικρότερων κομμάτων τα οποία παίρνουν συγκεκριμένες αποστολές υποστήριξης των κομμάτων εξουσίας και εναλλάσσονται αναλόγως των αναγκών του τέρατος της εξουσίας τα τελευταία χρόνια (ΛΑΟΣ, Ποτάμι, ΜέΡα25, Ελληνική Λύση, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, ΔΗΜΑΡ, κλπ) έχουν δώσει γραμμή διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στα ελεγχόμενα και πουλημένα ΜΜΕ με τρόπο τέτοιο ώστε να διατηρούν την εξουσία και να διευκολύνεται η διαχείριση των ανθρώπινων μαζών, είναι κάτι γνωστό. Και λέγοντας ΜΜΕ αναφέρομαι τόσο στα οπτικοακουστικά όσο και στα έντυπα αλλά και στα ηλεκτρονικά. Τα ΜΜΕ εξ ορισμού είναι μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο έχουν καταστεί μέσα προβολής πολιτικών αλλά και κοινωνικών απόψεων με γνώμωνα την εξυπηρέτηση των σχεδίων της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας επάνω στις κοινωνίες.

Επάνω σε αυτό σίγουρα μπορούμε να γράψουμε εκατοντάδες σελίδες αλλά αντί αυτού, δείτε ένα παράδειγμα:

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ - Τοπική εφημερίδα του Ηρακλείου με ηλεκτρονική σελίδα στο Facebook.
Ηλίας Κασιδιάρης - Πρώην βουλευτής. Έφτιαξε ένα κόμμα εθνικιστικού περιεχομένου με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα".
Facebook - Μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Smaragdis Puyol Michalis - Το προσωπικό μου προφίλ στο Facebook.

Το γεγονός της ίδρυσης ενός νέου πολιτικού φορέα αποσιωπήθηκε καθολικά από τα ΜΜΕ. Ωστόσο η "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" θέλησε να ασχοληθεί μόνο υπό την μορφή χλευασμού του νέου κόμματος. Αυτό είναι μία πράξη που αποκλίνει από την δημοκρατία αλλά και από την δημοσιογραφική δεοντολογία. Αποκρύπτουν από τον πολίτη ένα γεγονός που τον αφορά (ειρωνία: ενημερωτικό μέσο αποσιωπά μία πληροφορία από τους αναγνώστες, εμποδίζοντας αυτή να φτάσει στην κρίση του κοινωνικού συνόλου και να αξιολογηθεί έστω και αρνητικά) και ο μόνος λόγος που το αναφέρει είναι για να προβάλει ένα χλευασμό σε υβριστική γλώσσα την οποία αφήνει στο απυρόβλητο, εξωρραΐζοντάς την προφανώς για ιδεολογικούς λόγους, εφόσον στρέφεται κατά ενός ενθνικιστικού κόμματος και προβάλοντάς την ως ευφυέστατη. Ενδεικτικά δείτε το παρακάτω:






Χωρίς αναγκαστικά να συμφωνώ με τις θέσεις του νέου κόμματος ή τα πρόσωπα έκανα την σχετική υπόδειξη στο ΜΜΕ μέσω ενός απλού σχολίου στην ανάρτηση η φύση της οποίας θεώρησα ότι με προσβάλει και ως δημοκράτη Έλληνα και ως Κρητικό. Ο λόγος είναι ότι ως μεσο ενημέρωσης πρέπει να ενημερώνει μα αντικειμενικότητα και να αφήνει την κρίση στον αναγνώστη. Αυτό που εισέπραξα ήταν μία αναφορά και μία "τιμωρία" από το Facebook γιατί "παραβίασα τους κανόνες του". Παραθέτω το κείμενο του μηνύματός μου και το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη. 


Μαζί, παρθέτω και τα υπόλοιπα προειδοποιητικά μηνύματα που έλαβα από το Facebook για να μην ξανακάνω τέτοιο παραστράτημα:




 


Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Kevin Carter: Το παιδί και το όρνιο.

Τσιόρδα, σε ψάχνουνε ρε! Πού είσαι;

Ο Κατάπτυστος Εκβιασμός τού Πρωθυπουργού στον Λαό που τον εξέλεξε.