Ούτε Φασισμός ούτε Δημοκρατία

Με αφορμή την μαύρη επέτειο των αμερικανικών χτυπημάτων στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 προτείνω το παρακάτω κείμενο δανεισμένο από το ιστολόγιο "Ότι υπάρχει αξίζει να καταστραφεί". Αξίζει δε να παρακολουθήσει κανείς και το προτεινόμενο από τον blogger σχετικό Βίντεο.

"62 χρόνια συμπληρώνονται αυτή τη βδομάδα από την καταστροφή τηs Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τιs ατομικέs βόμβεs του αμερικανικού κράτουs.O B' παγκόσμιοs πόλεμοs σηματοδότησε την έναρξη μιαs νέαs εποχήs. Όχι μόνο γιατί αποτελούσε κάτι το τελείωs διαφορετικό από τον μεγάλο πόλεμο, δηλαδη όχι έναs πόλεμοs απλά για τον χωρισμό σε ζώνεs επιρροήs, εκμετάλλευσηs και διατήρησηs του status quo - ισορροπιών μεταξύ των κεφαλαίων και κρατών - αλλά πάλη των εμπλεκομένων για διεθνή κυριαρχία. Aυτό άλλαξε και τον τρόπο διεξαγωγήs του πολέμου. Πριν τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο το διεθνέs κεφάλαιο είχε προβλέψει τιs νέεs αλλαγέs και ανακατατάξειs.Συγκεκριμένα το 1912 o Ιταλός στρατηγός Τζιούλιο Ντουέτ διατύπωσε το παρακάτω που αργότερα θα γίνει το κυρίαρχο δόγμα...«Ο εχθρός υποχωρεί μόνο εάν φοβηθεί την ολοκληρωτική καταστροφή της ίδιας της πατρίδας του. Δεν πρόκειται πλέον για πόλεμο στρατιωτών. Εμπλέκονται όλοι και ειδικά ο πληθυσμός ο οποίος βοηθά στη συντήρηση και τον εφοδιασμό των εμπολέμων. Αν καταστρέψουμε την υποδομή, τα σπίτια και τις πόλεις του, θα του στερήσουμε τα μέσα να πολεμήσει. Μόνο ένα όπλο περνά τα χαρακώματα χωρίς δυσκολία. Ονομάζεται αεροπλάνο»Στρατηγική που ακολουθήθηκε τόσο από τον φασιστικό άξονα όσο και από τουs δημοκρατικούs συμμάχουs. Και αν τα εγκλήματα του ναζισμού είναι γνωστά, (ολοκαύτωμα, στρατόπεδα συγκέντρωσηs, σφαγέs στιs χώρεs που εισέβαλαν σαν το δικό μαs Δίστομο) τα εγκλήματα των συμμάχων φροντίζουμε να τα ξεχνάμε. Συμμαχικά στρατόπεδα συγκέντρωσηs από τιs HΠΑ μέχρι την Ελ Ντάμπα στην Αφρική ( ένα καλό βιβλίο για το Ελ Ντάμπα είναι του ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου " Ελ Ντάμπα 'Ομηροs των εγγλέζων" που "θήτευσε" εκεί και μπορείτε να το βρείτε στιs εκδόσειs Σύγχρονη Εποχή), καταστροφή με συμβατικούs βομβαρδισμούs τηs Δρέσδηs (160.000 νεκροί) και του Τόκιο (80.000 νεκροί), oι επιθέσειs με ατομικέs βόμβεs σε Χιροσίμα- Ναγκασάκι. Φυσικά αν είχε προλάβει το ναζιστικό καθεστωs να κατασκευάσει πρώτο την βόμβα θα την έριχνε και αυτό σε αντίστοιχεs πόλειs των συμμάχων.Ο βομβαρδισμόs των 2 αυτών πόλεων ήταν καθαρά ένα μήνυμα προs όλο τον κόσμο και τα ανοιχτά μέτωπα, τουs λαούs που πολέμησαν το ναζισμό με το όπλο στο χέρι, τα αντάρτικα κινήματα ότι υπάρχει νέοs αφέντηs παγκόσμια.Oι υπεύθυνοι των δημοκρατικων αυτών σφαγών δεν κάθισαν ποτέ στο σκαμνί του διεθνούs δικαστήριου τηs Xάγηs για εγκλήματα πολέμου ούτε είπε ποτέ ο ΟΗΕ τίποτε για όλα αυτά. Εξάλλου ήταν με την πλευρά των νικητών. Η ίδια πολιτική ακολουθείτε και σήμερα. Βλέπε τουs βομβαρδισμούs στη Γιουγκοσλαβία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσηs σε Γκουαντανάμο και αλλού, τα εγκλήματα των αμερικανων σε Ιράκ (Φαλούτζα) και Αφγανιστάν μαζί με τουs συμμάχουs τουs (μεταξύ των οποίων Γερμανοί και Έλληνεs). Nαι και όμωs η ελληνική δημοκρατία συμμετέχει στο στρατό κατοχήs στο Αφγανιστάν. Είναι να αναρωτιέται κανείs μετά πωs βγαίνουν τέτοια συνθήματα όπωs "Ούτε φασισμόs Ούτε δημοκρατία" ;

Διευκρινίζω επίσης το εξής: Το παραπάνω κείμενο (με το οποίο εν πολλοίς συμφωνώ και γι' αυτό και αναδημοσιεύω αλλά δεν ταυτίζω τις απόψεις μου ) δημοσίευσα εχθές υπό τον τίτλο "Σκέψεις για την Χιροσίμα" έχοντας "παραποιήσει" ορισμένα σημεία και έχοντάς το "εμπλουτίσει" και με δικές μου σκέψεις διχως πάντως να θέλω να αλλοιώσω το κύριο νόημα, αλλά και χωρίς να αναφέρομαι στην πηγή, προκαλώντας τον θυμό του κύριου συντάκτη. Διορθώνω λοιπόν αυτό μου το λάθος και ζητώ συγγνώμη από τον συγγραφέα. Σκοπός μου ήταν η διάδοση της ουσίας του κειμένου και όχι η πνευματική κλοπή, την οποία θεωρώ ότι δεν χρειάζομαι για να λειτουργήσω πνευματικά. Άλλωστε, διαβάζοντας κανείς τις δημοσιεύσεις του Active Society θα διαπιστώσει ότι όποτε χρησιμοποίησα ξένα κείμενα ανέφερα και τον συντάκτη τους. Συγγνώμη λοιπόν ξανά και από καρδιάς καλό αγώνα!

Σχόλια

Ο χρήστης annie's animal είπε…
καλά γιατί νόμιζεs ότι θα περνούσε απαρατηρητο;
Δεν εχω προβλημα να χρησιμοποιεί οποιοs θέλει απο το blog μου οτιδήποτε, το να παιρνει ομωs καποιοs ένα κείμενο να του αλλάζει τα φώτα να αλλιώνει το νόημα, και να το παρουσιαζει για δικο του ειναι απαραδεκτο.Και ναι αναφερομαι στο κειμενάκι "ουτε φασισμοs ουτε δημοκρατία"
Διορθωσε αμέσωs βγαζονταs το όλο ή
βάλτο όλο όπωs ακριβώs έχει(ναι μαζι με τον κυριο τιτλο και χωριs τα εισαγωγικά, βαζωνταs και το λινκ μου.
Ο χρήστης annie's animal είπε…
http://militant-entertainment.blogspot.com/
Ο χρήστης annie's animal είπε…
μαλιστα τωρα προσεξα και το αρθρο στη φυλλαδα την ελευθεροτυπια για την δημοκρατια σαs βγαλε αμεσωs οπωs εισαι το δικο μου κειμενο απο το blog σου ακομα και να το διορθωσειs δεν θελω να βρισκεται εδω μεσα με τετοιεs
παπαριεs.
Ο χρήστης Μιχάλης Σμαραγδής. είπε…
Όχι. Οι μέθοδοι του φασισμού δεν είναι ίδιες με αυτές της δημοκρατίας. Διαφωνώ και με αφορμή αυτή την (ας πούμε) διαμάχη μας θα αναρτήσω κάποια στιγμή ένα κείμενο με τις απόψεις μου. Χονδρικά πάντως, το επίκεντρο για μένα δεν είναι η καταστροφή της οποιαδήποτε μορφής εξουσίας αλλά το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην μόρφωση, την υγεία, τον πολιτισμό, την ειρηνική συνύπαρξη και βέβαια στην επιλογή της αντιπροσώπευσής του στην εξουσία. Η συνολική απορριπτική ιδεολογία σου δεν με βρίσκει σύμφωνο. Κάθε ζωντανή ύπαρξη, από τα μυρμίγκια ως τις φάλαινες, έχει κάποιας μορφής κοινωνική δομή η οποία έχει ενός τύπου εξουσία που βασίζεται στους φυσικούς νόμους και με σκοπό την ευημερία του είδους. Το "Ούτε Φασισμός ούτε Δημοκρατία" δεν το δέχομαι πλήρως όμως το θεωρώ μία αφορμή για προβληματισμό. Αν η αναρχία είναι ένας εφικτός παράδεισος, ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση στην γνώμη που εσύ εκφράζεις. Το κρατώ λοιπόν στο Blog όπως και τo link σου ώστε η δική σου φωνή να γίνει ακόμα λίγο δυνατότερη, ακόμα και αν εγώ προσωπικά διαφωνώ. Άλλωστε μπορεί τη γνώμη που έχεις για μένα και την σκέψη μου να την βρίσκω άδικη και στο κάτω κάτω να αδιαφορώ κιολας αλλά θα αγωνίζομαι πάντα ώστε να μπορείς να την λές ελεύθερα.
Ο χρήστης annie's animal είπε…
τοτε αγαπητε μου δεν ξερειs τι σου γινεται. Γιατί αν θεωρειs τα στρατοπεδα συγκεντρωσηs τηs δημοκρατιαs οπωs αυτα στιs HΠΑ και στην ΕΛ νταμπα, και την θανατωση χιλιαδων ανθρωπων σε χιροσιμα ναγκασακι δρεσδη και τοκιο οτι δεν ειναι μεθοδοι ιδιεs με αυτεs του φασισμου τοτε σε κανει απολογητη των εγκληματων αυτων.
Και οχι μονο...
Αν η εξουσία ειναι φυσικοs νομοs τοτε και οι πολεμοι ειναι φυσικόs νόμοs.
Ο χρήστης Μιχάλης Σμαραγδής. είπε…
Μπορεί όπως λες να μην ξέρω τι μου γίνεται αλλά αν λέγοντας εγώ "δημοκρατία" εσύ μου αποδίδεις ότι μιλώ για το Γκουαντανάμο και την Ελ Ντάμπα τότε μιλάμε για δυο διαφορετικά πράγματα. Η εξουσία είναι βέβαια φυσικό νόμος και στο ζωικό βασίλειο είναι και ο πόλεμος της επιβίωσης (πείσε με για το αντίθετο). Η κοινωνική δομή και εφαρμογή άλλων διαδικασιών εναλλακτικών της βίας (λέγε με δημοκρατία) κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει και να λέγεται άνθρωπος (άνω-θρώσκω=εξυψώνομαι). Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του ανθρώπου καθιστά τον πόλεμο έξω από τους φυσικούς νόμους του. Η δημοκρατία, όμως, δυστυχώς δεν εφαρμόζεται υγιώς (πολλές φορές μόνο η λέξη υπάρχει) και αυτό δεν θέλει πολύ μυαλό να το δεις όπως και οι ΜΚΟ δεν είναι αθώες περιστερές. Από ανθρώπους αποτελούνται και οι άνθρωποι έχουν πάντα τον διάολο μέσα τους. Ώς θεσμούς όμως τους ασπάζομαι και ας ξέρω ότι υπάρχει σαπίλα. Το ξέρω αλλά γι'αυτό έχω το τους δικούς μου μηχανισμους αξιολόγησης και δεν μένω έρμαιο. Για τούτο και δεν κιοτεύω να φύγω από τον συλλογικό κοινωνικό αγώνα και να σηκώσω την ατομική σημαία της άρνησης χωρίς θέση και του διαχωρισμού σε "ελεύθερους" και "δηλωσίες" όπως κάνεις πεισματικά εσύ. Εσύ ίσως έχεις μάθει μόνο να καταστρέφεις, να απορρίπτεις, να μάχεσαι. Ίσως μάλιστα υποθετικά άν όλα μια μέρα φτιάξουν να μην μπορείς να ζήσεις χωρίς πόλεμο. Γιατί την άρνησή σου δεν την συνοδεύει η θέση σου, τον αγώνα για καταστροφή της εξουσίας ακόμα κι αν είναι (ουτοπικά μιλώντας) με υγιή δημοκρατία εκλεγμένη δεν συνοδεύει ένα προτεινόμενο μοντέλο κοινωνικής συνοχής (γιατί μη μου πεις ότι σε υποθετική επικράτηση της αναρχίας θα επιδείξουν οι άνθρωποι τέτοιον αλτρουϊσμό ώστε δεν θα επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού) και γιατί οποιοσδήποτε έχει μία διαφορετική γνώμη είναι απορριπτέος και η σκέψη του όπως είπες "παπαριές" και αυτό δυστυχώς είναι φασισμός στον οποίο είσαι εγκλωβισμένος και ας δηλώνεις "ελεύθερος". Σε προτρέπω να το ψάξεις...
Ο χρήστης annie's animal είπε…
... απο τη μια θεωρειs την εξουσια φυσικο νομο και τον πολεμο αφυσικο οταν μαλιστα ειναι γεννημα τηs ιδιαs τηs εξουσιαs. (και αν τουs πολέμουs δεν τουs κάνει η εξουσια, τοτε ποιοs τουs κανει, o φούφουτοs? )
Εκτοs αν αναπαραγουμε το παραμυθι περι καλων και κακων διαχειριστων τηs εξουσιαs. Aληθεια γιατι στο διαβα των αιωνων δεν υπηρξε ποτε κατι τετοιο (λογικη και καλη εξουσια) ενω παντα υπηρξαν πολεμοι?
Μου φενεται δεν ειμαι εγω ο ουτοπιστηs.
Προφανωs αναπαραγειs ολα τα παραμυθια των ΜΜΕ περι "χαουs και καταστροφηs". Δεν πειραζει, σιγα, εισαι απλα μεροs τηs μεσηs κοινηs γνωμηs που επηρεαζεται απο τα ΜΜΕ.
Οχι απορριπτεοs δεν ειναι οποιοs εχει διαφορετικη αποψη απορριπτεοs ειναι αυτοs που υπερασπιζεται τα εγκληματα τηs δημοκρατιαs. Πωs να το κανουμε οσο και να θεs δεν γινεται να διαχωρισειs την ελληνικη δημοκρατια απο την κατοχικη δυναμη στο αφγανισταν.
Βεβαια οκ μπορειs να θεωρειs οτι επειδη ψηφιζειs εισαι μεροs τηs... δημοκρατιαs

Ο καθεναs κρινεται στουs δρομουs και οχι στιs παραλιεs.

Kαι οποιοs θελει εμπρακτα,(μια που λεμε για κοινωνικουs αγωνεs και για αντισταση στουs πολεμουs), να ειναι αλληλεγγυοs εναντια στην κατοχη του Ιρακ και του Αφγανισταν πρεπει να πολεμησει πρωτα απο ολα εναντια στα ιδια τα κρατη που μετεχουν στην ιδια την κατοχη. Και φυσικα να πολεμησει την ιδια την ελληνικη δημοκρατια που ειναι κατοχικη δυναμη.
Εναs ελευθεροτυπακιαs πολυ αμφιβαλω αν μπορει καν να το σκεφτει.

Kαι τελοs για να μην το κουραζουμε και πολυ...

Η εξουσια ειναι φυσικοs νομοs οσοι ειναι εναντια τηs ειναι ουτοπιστεs και εκτροπειs οποτε ποιοs ο λογοs να πολεματε εναντιον των ουτoπιστων? ειπαμε ιστορικα εχετε δικιο.
σε αφηνω να κανειs το φυσικο σου εργο υπερασπισηs του φυσικου νομου τηs εξουσιαs απο τη μερια μου θα συνεχισω αφυσικα
Ο χρήστης Μιχάλης Σμαραγδής. είπε…
Όπως είπες: ας μην το κουράζουμε. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω σκοπό να σε πείσω για κάτι διότι συνεχίζω να μη θεωρώ ότι ο σκοπός του αγώνα σου είναι και πολύ διαφορετικός από του δικό μου αλλά έχουμε διαφορετική γνώμη για τον δρόμο που οδηγεί εκεί. Εξάλλου όπως σου είπα θα γράψω ένα πιο ψύχραιμο post για το οποίο θα σε ενημερώσω, μιας που είχαμε αυτή την επαφή. Ωστόσο εγώ Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον το blog σου, χωρίς να ενοχλώ με τα σχόλια ενός ελευθεροτυπακια.
Ο χρήστης annie's animal είπε…
ε καλα με τοσεs διαφωνιεs, ακομα επιμενειs οτι κρατησεs την ουσια αυτου που εκανεs copy μεν δεν εκανεs paste oπωs ηταν δε, αλλα παραποιησεs τελειωs ? ε επεμενε αφου θεs τι να κανουμε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Kevin Carter: Το παιδί και το όρνιο.

Τσιόρδα, σε ψάχνουνε ρε! Πού είσαι;

Ο Κατάπτυστος Εκβιασμός τού Πρωθυπουργού στον Λαό που τον εξέλεξε.