Απάντηση στον Πρέσβη Charles Ries

Έγραφε στην Ελευθεροτυπία στις 2 Ιουνίου 2007 ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ κος Charles Ries ένα άρθρο με το οποίο εξυμνούσε τα αποτελέσματα της εφαρμογής του περίφημου σχεδίου Μάρσαλ πριν ακριβώς 60 χρόνια. Με την γνωστή αριστοτεχνική διπλωματική γλώσσα παρουσίασε λίγο-πολύ το σχέδιο ως την αιτία που σήμερα η Ελλάδα ευημερεί, γεγονός για το οποίο οι Έλληνες θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες στην καλή Αμερική. Κόντεψα να το πιστέψω και εγώ που έχω ακούσει τόσες ιστορίες από τον ήρωα παππού μου, για την τρομοκρατία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ιστορίες που έβγαιναν από τα χείλη ενός τυραννησμένου αγρότη που μορφώθηκε μόνος μεγάλος πια του διαβάζοντας Καζαντζάκη και αρχαίους συγγραφείς. Έχοντας διδαχθεί να είμαι δίκαιος και καλοπροαίρετος στην κρίση μου απέναντι στους ανθρώπους και μη έχοντας μελετήσει επαρκώς σχετικά με την συγκεκριμένη εποχή ώστε να έχω ισχυρή γνώμη, δεν μπορούσα να παραθέσω αυτές τις πρωτογενείς διηγήσεις ενός απλού Κρητικού και τις δικές μου εντυπώσεις απέναντι σε ένα όπως έδειχνε τεκμηριωμένο κείμενο του πρέσβη των ΗΠΑ. Δεν τόλμησα λοιπόν να το κάνω διότι δεν θα είχα τύχη σε αυτή την αντιπαράθεση. Χρειαζόμουν αξιόπιστες αλλά και αντικειμενικές πηγές.

Η λύση ήρθε από την ίδια την εφημερίδα η οποία τις επόμενες εβδομάδες προσέφερε σε δύο τόμους το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου "Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα". Μέσα εκεί είναι η πλήρης αλήθεια σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά του σχεδίου Μάρσαλ. Ο οικονομολόγος (και όχι πολιτικός εκείνη την εποχή), Αμερικανός πολίτης Α.Παπανδρέου δίνει ρεσιτάλ αντικειμενικότητας και τεκμηρίωσης στην παρουσίαση των γεγονότων της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου. Μιλάει για την αμνηστία, καθ' υπαγόρευση των Αμερικανών, στους συνεργάτες των Ναζί και την ανάδειξή του σε άρχουσα τάξη, για την χρησιμοποίηση της οικονομικής βοήθειας ως μέσο ελέγχου και υποτέλειας του πολιτικού κόσμου, για τον πλουτισμό των ολίγων βιομηχάνων που απετέλεσαν τους οικονομικούς θεματοφύλακες του κατεστημένου, για την επιβολή της Χούντας από την CIA, για την προδοσία της Κύπρου, για την τρομοκρατία και τον εξευτελισμό, τον βασανισμό χιλιάδων Ελλήνων στα κρατητήρια, τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Μακρονήσου και της Γυάρου, ...για όσα μου έλεγε πρόχειρα και "ατεκμηρίωτα" ο καλός παππούς μου. Δεν ήμουν ποτέ, ούτε είμαι οπαδός του ΠΑΣΟΚ ή του Ανδρέα. Οφείλω όμως να υπογραμμίσω την αντικειμενικότητα της γραφής του αν και το βιβλίο γράφτηκε πριν ακόμα την μεταπολίτευση, όταν με τα πάθη αναμμένα, κάθε υπερβολή θα ήταν δικαιολογημένη. Προτείνω στον κάθε δημοκράτη πολίτη αυτής της χώρας, ιδίως της γενιάς που δεν έζησε τα γεγονότα, να διαβάσει αυτό το βιβλίο (Εκδόσεις Λιβάνη) ώστε να γνωρίζει.

Ναι, κύριε Ries, πολλά πράγματα έγιναν στην Ελλάδα με τα λεφτά του Σχεδίου Μάρσαλ. Όμως από την μια αυτό αποτελούσε ηθική υποχρέωση για τους ισχυρούς της διεθνούς κοινότητας αφού δικός σας και για δικά σας γεωπολιτικά συμφέροντα ήταν ο πόλεμος ο οποίος κατάστρεψε και την Ελλάδα και από την άλλη τα ανταλλάγματα τα πήρατε και με το παραπάνω. Και αν ο λόγος του Ανδρέα σας ήταν πάντα αναξιόπιστος διαβάστε ότι σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» 17/06/2007 ο Τζέιμς Γουόρεν που στις αρχές του ΄50 ήταν ηγετικό στέλεχος της αμερικάνικής οικονομικής αποστολής που υλοποίησε το σχέδιο Μαρσαλ στην Ελλάδα ανάμεσα σε όλα ήταν και αρκετά αποκαλυπτικός. Χαρακτηριστικό σύντομο απόσπασμα:

Ερώτηση: Γιατί ξαφνικά οι Αμερικάνοι ήθελαν να λύσουν τα προβλήματα των Ελλήνων;
Απάντηση: Γιατί η Ελλάδα βρίσκονταν σε ένα στρατηγικό σημείο. Και παρέμεινε στρατηγικά έως το 1989, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.
Ερώτηση: Μήπως οι Αμερικάνοι παρενέβησαν υπερβολικά στα εσωτερικά της Ελλάδας ;
Απάντηση: Νομίζω ναι. Έμειναν περισσότερο και έκαναν επεμβάσεις, όχι απλά παρεμβάσεις. Θα έλεγα ότι αρκετές φορές λειτουργούσαν ως ταύρος εν υαλοπωλείο. Αλλά από την άλλη, αν είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να δούμε να δούμε τα αποτελέσματα. Μέσα σε επτά χρόνια άλλαξε ριζικά η δομή της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε επτά χρόνια άλλαξε ριζικά η δομή της ελληνικής οικονομίας (...)
Ερώτηση: Υπήρξε διασπάθιση της οικονομικής βοήθειας ;
Απάντηση: Είμαι βέβαιος ότι υπήρξε.. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ήταν προσηλωμένη στον κρατισμό. Αλλά η Ελλάδα είναι σήμερα μια τελείως διαφορετική χώρα και αυτή η διαφορά άρχισε με το Σχέδιο Μάρσαλ.


Κακά τα ψέματα, παρόμοια Σχέδια εφαρμόστηκαν και αλλού σε άλλες χώρες. Και υπήρξαν πάντα πρόθυμοι άνθρωποι που τα στήριξαν σε όλες τους τις διαστάσεις έτοιμοι να εποφεληθούν. Η χώρα σας κύριε πρέσβη, πολιτικώς, δεν δικαιούται καμιάς ευγνωμοσύνης. Μόνο η λέξη "Ντροπή" της αξίζει και δεν νιώθω καθόλου μόνος σε αυτή μου την άποψη. Είστε οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε δίνατε καθρεπτάκια σε ιθαγενείς για να πάρετε την γη τους. Πράγματι, οι Ελλάδα προόδευσε οικονομικά αλλά το κέρδος δεν είναι σήμερα αυτό. Το κέρδος είναι ότι οι Έλληνες της επόμενης γενιάς μάθαμε, συμφιλιωθήκαμε, αλλάξαμε. Εσείς, δυστυχώς, με τέτοια κείμενα όπως και άλλα απίθανα πιο παλιά, αποδεικνύετε ότι μένετε οι ίδιοι.
Παραπομπές:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Kevin Carter: Το παιδί και το όρνιο.

Τσιόρδα, σε ψάχνουνε ρε! Πού είσαι;

Ο Κατάπτυστος Εκβιασμός τού Πρωθυπουργού στον Λαό που τον εξέλεξε.