Ενεργός Πολίτης...

Ενεργός πολίτης. Ένα επίθετο με ένα ουσιαστικό, σε τέλεια αρμονία. Μόνο που σήμερα, ενεργός πολίτης δε σημαίνει αυτός που ασχολείται με τα κοινά, με αυτά που καθορίζουν τη ζωή του. Ενεργός (δυστυχώς) κατάντησε να νοείται εκείνος που συμμετέχει στο πανηγύρι της κατανάλωσης και της ματαιοδοξίας. Είναι κάτι σαν τον αυτόματο πιλότο που έχει βάλει ολόκληρη η κοινωνία και αποχαυνωμένοι την κοιτάμε.
Όσο ανεχόμαστε διεφθαρμένους πολιτικούς, ζητάμε ανταποδοτικά «ρουσφέτια», δεχόμαστε και συντηρούμε το «λάδωμα», επιβραβεύουμε με την ακροαματικότητά μας αισχρά και για διανοητικώς καθυστερημένους τηλεοπτικά σκουπίδια που υποτιμούν την νοημοσύνη μας, διαβάζουμε εφημερίδες με δώρο τσόντα σε DVD, πατάμε την μπανανόφλουδα και υποθηκεύουμε την ζωή μας σε εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, κλπ. από την «Kleftis-Bank» και ήσυχοι πάμε για ύπνο ευτυχισμένοι... Ε, τότε κανείς δε μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε.
Η θέση των αρχαίων Ελλήνων ήταν, ότι για να θεωρείται κάποιος «πολίτης», πρέπει να συμμετέχει στα κοινά, να έχει άποψη και να την εκφράζει και όχι απλώς να ψηφίζει στις εκλογές. Η συμμετοχή του καθενός εθελοντικά σε δράσεις, πρέπει να είναι έμπρακτη και συνειδητή και όχι θεωρητική ή φιλανθρωπική. Η διαφορά του εθελοντισμού από τη φιλανθρωπία έγκειται, στο ότι, ο «φιλάνθρωπος» λειτουργεί σαν «ευεργέτης», αισθάνεται ότι είναι έξω από το πρόβλημα κι ότι δε θα βρεθεί ποτέ σ’ αυτή τη θέση. «Εξαγοράζει» ουσιαστικά την ηρεμία της συνείδησής του, δίνοντας κατά καιρούς κάποια υλικά αγαθά. Η φιλανθρωπία εμπεριέχει οίκτο. Ενώ ο εθελοντής είναι μέσα στο πρόβλημα, άρα δρα συνειδητά για την αντιμετώπισή του, αντιλαμβανόμενος ότι εφόσον αφορά την κοινωνία μέσα στην οποία ζεί, αφορά και τον ίδιο αφού αργά ή γρήγορα θα τον αγγίξουν οι συνέπειες. Κάτι σαν την φωτιά που αν και ξέσπασε χιλιόμετρα μακρυά από το σπίτι μας κάποια στιγμή θα έρθει ως την πόρτα μας.
Με αντιστάρ, ανατρεπτικές, ίσως και απρόβλεπτες θέσεις, ο σκεπτόμενος πολίτης, το πολιτικοποιημένο άτομο, ο αποφασισμένος ενεργός πολίτης και όχι ο παθητικός δέκτης, είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, να σταματήσει τον κατήφορο, να αλλάξει την πορεία της κοινωνίας. Απορρίψτε και απομονώστε τον αισχρό βουλευτή, την αισχρή τηλεόραση, την αισχρή εφημερίδα. Ζητήστε και απαιτήστε τα δικαιώματά σας από το διεφθαρμένο κράτος, από την πατρίδα που όλοι νυχθημερόν υπηρετούμε. Αρνηθείτε να γίνετε μέρος του «κοπαδιού», αρνηθείτε την προστασία του «μαντριού». Επιμένετε να αρνείστε τον τίτλο του καταναλωτή που σας προσδίδουν και επιλεξτε να δηλώνετε ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Όχι αυτόματο πιλότο στη ζωή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Kevin Carter: Το παιδί και το όρνιο.

Τσιόρδα, σε ψάχνουνε ρε! Πού είσαι;

Ο Κατάπτυστος Εκβιασμός τού Πρωθυπουργού στον Λαό που τον εξέλεξε.