Παραδίδοντας την Σκέψη μας στα ΜΜΕ: Το Πείραμα του Ασανσέρ.

Θα έχετε προσέξει σίγουρα γύρω σας ανθρώπους που αλλάζουν πεποιθήσεις και συμπεριφορές αναλόγως με τις τάσεις της κοινωνίας κάθε εποχή. Τάσεις που ίσως να μην είναι αληθινές αλλά παρουσιάζονται ως τέτοιες από τους παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, κυρίως τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Πάντα συνέβαινε αυτό, βέβαια αλλά είνχε να κάνει περισσότερο με την συμμόρφωση προς την νομοθεσία ενός κράτους και λιγότερο με την δια της "επίπλαστης πλειοψηφούσας άποψης" επιβολής συγκεκριμένης συμπεριφοράς των πολιτών μίας κοινωνίας. Όταν όμως τα μέσα επικονωνίας απέκτησαν πρόσβαση στην κοινωνία σε επίπεδο οικογένειας (τηλεόραση, ραδιόφωνο) αλλά και σε επίπεδο ατόμου (smartphones, internet) αυτά χρησιμοποιήθηκαν από πολιτικά, εμπορικά και χρηματοοικονομικά τραστ με κοινά συμφέροντα ώστε να καθοδηγήσουν τους πολίτες στο να απωλέσουν (να παραδόσουν οικειοθελώς καλύτερα) την προσωπικότητά τους και την κριτική τους σκέψη.

Στα πρώιμα στάδια της "επιτυχίας" των ΜΜΕ έγινε ένα πείραμα (κεκαλυμένο ως αστείο Candid Camera) που καταδείκνυε την ευκολία με την οποία ο άνθρωπος διστάζει να διατηρήσει την ατομική του πνευματική υπόσταση όσο υψηλού επιπέδου κι αν είναι όταν η πλειοψηφία πράττει, διακυρήττει ή προωθεί μία αντίθετη συμπεριφορά όσο εμφανώς βλακώδης και αστήρικτη λογικά κι αν είναι αυτή. 

Το πείραμα αυτό είναι πολύ επίκαιρο ιδίως στην εποχή που διανύουμε καθώς για ακόμα μία φορά τα ΜΜΕ επιβάλουν στις μάζες διάφορες ηλίθιες θα έλεγα θεωρίες, απόψεις, ιδανικά και πρότυπα τα οποία εμφανίζουν (ψευδώς) ως δημοφιλή ή κοινώς αποδεκτά και τους προσδίδουν μία αυτονόητη αξία. Ο άνθρωπος που (έχουν φροντίσει δια της αποβλακώσεων να) στερείται ισχυρών αρχών και αυτοπεποίθησης στην ικανότητά του να σκέπτεται, να κρίνει και να συμπεραίνει, θα φοβηθεί την γενική κατακραυγή και θα υπακούσει. Θα συμμορφωθεί προς την συμπεριφορά και την άποψη μίας ψευδούς πλειοψηφίας που προβλήθηκε από τα ελεγχόμενα από την εξουσία ΜΜΕ

Δείτε το πείραμα από την δεκαετία του 1950 και την επαναληψή του (προς επικαιροποίηση) το 2015. Κάποιοι ίσως να αναγνωρίσετε και τον εαυτό σας:


Η επανάληψη του πειράματος το 2015 κατέδειξε ότι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα χειραγώγησης των μαζών μέσω του στιγματισμου και του φόβου της απομόνωσης δεν ήταν τυχαία και συγκυριακά και δεν αφορούσαν μόνο την εποχή που διεξήχθει το πρώτο πείραμα την δεκαετία του 1950. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Kevin Carter: Το παιδί και το όρνιο.

Τσιόρδα, σε ψάχνουνε ρε! Πού είσαι;

Ο Κατάπτυστος Εκβιασμός τού Πρωθυπουργού στον Λαό που τον εξέλεξε.