Η Ψευδεπίγραφη "Διάψευση" των "Hellenic Hoaxes" για την Πρωτοβουλία ACU2020




Η ομάδα του ιδιωτικού οργανισμού Hellenic Hoaxes είναι γνωστή για τις υπηρεσίες "διασταύρωσης ψευδών ειδήσεων". Μέλος ενός διεθνούς γκρουπ αντίστοιχων ιδιωτικών οργανισμών χρηματοδοτούμενο από τον George Soros, τα ΗΗ έχουν επιλετεί και από το Facebook ως ο ελληνικός φορέας ανάδειξεις ψευδών ειδήσεων. Η αλήθεια είναι ότι έχουν βοηθήσει αρκετά ώστε σε διάφορες περιπτώσεις να αποκαθίσταται η αλήθεια αναφορικά με κείμενα και ισχυρισμούς που επιχειρήθηκαν να διοχετευθούν ως είδηση και που αποδείχτηκαν στην πορεία αναληθείς. 
Ωστόσο σε  αρκετές επίσης περιπτώσεις ελέγχονται και οι ίδιες οι "διαψεύσεις" των ΗΗ ως προς α) την μεθοδολογία, β) το προς εξέταση αντικείμενο και γ) τα συμπεράσματα της "έρευνας" καθως και πώς αυτά παρουσιάζονται προκειμένου να επιρρεαστεί η κοινή γνώμη αναφορικά με κάποιο θέμα. Και εξηγούμαι χρησιμοποιώντας το πρόσφατο δημοσίευμα για την "Εξωκοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή ACU2020" που συστήθηκε στην Γερμανία για την διερέυνηση της ορθότητας των μέτρων που έχει λάβει η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τον covid-19: 

Μεθοδολογία: 

α) Σε πολλές περιπτώσεις, η πηγή που αναφέρεται προκειμένου να απαξιωθεί η αξιοπιστία ενός επιστήμονα που επιχειρηματολογεί βάσει των γνώσεών του, είναι απλώς ένα κείμενο που έχει δημοσιεύσει ένα άλλος φορέας διασταύρωσης ειδήσεων, μέλος του ίδιου ευρωπαϊκού γκρουπ στο οποίο ανήκει και το ΗΗ. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο γιατρός Heiko Schöning (αλλά και άλλοι επιστήμονες από την πρωτοβουλία ACU2020) ο οποίος αναφέρεται ότι έχει στο παρελθόν ελεγχθεί για διασπορά ανυπόστατων ισχυρισμών για τον covid-19 και ως πηγή δίδεται ένα... παράρτημα του ίδιου γκρουπ σε μία άλλη χώρα. Με άλλα λόγια "δεν είνα αξιόπιστος επειδή το είπε ο αδερφός μου". Το ίδιο πράτει και με άλλα μέλη της πρωτοβουλίας τους στους οοποίους αποδίδει ότι έχουν υποπέσει σε διασπορά ανυπόστατων απόψεων, επειδή και μόνο έτσι έκριναν τα "αδελφά σωματεία" του γκρουπ, τα οποία και δίδονται ως "πηγές" στήριξης του ισχυρισμού των ΗΗ.

β) Στις ομάδες γιατρών αποδίδονται εντέχνως διαστρεβλωμένοι ισχυρισμοί. Τούς αποδίδεται χαρακτηριστικά ο ισχυρισμός ότι "υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός είναι μία απάτη" ενώ το αντικείμενο της πρωτοβουλίας είναι να "αποδείξουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις δεν είναι αναλογικά των κινδύνων από τον covid-19 και ότι εξαιτίας τους έχουν πληγεί πολύ περισσοτερο οι άνθρωποι" (αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι άν 5000 έως 25000 Γερμανοί ίσως πεθάνουν από την υποχρεωτική αναβολή του 90% των απαραίτητων εγχειρήσεων στα νοσοκομεία της Γερμανίας, πολύ περισσότεροι από όσοι ηλικιωμένοι θα καταλήξουν χτυπημένοι ίσως και από covid-19).

γ) Αναφέρεται (και δίδεται πηγή η ιστοσελίδα της ACU2020) ότι "ότι τα ονόματα υποστηρικτών-μελών δεν περιλαμβάνουν μόνο γιατρούς – αδιευκρίνιστης ειδικότητας, αλλά και αξιοσημείωτο αριθμό από ασκούντες εναλλακτική ιατρική, φυσικοπαθητικούς, συμβούλους υγείας, life-coaches, επιχειρηματίες, ηλεκτρονικούς, επικοινωνιολόγους, συγγραφείς και από διάφορα άλλα μη ιατρικά επαγγέλματα". Εδώ προφανώς γίνεται μία προσπάθεια να απαξιωθεί από τον αναγνώστη η επιστημονική επάρκεια της ομάδας. Αποκρύπτεται (και πάλι με δόλο) το γεγονός ότι η αρχική ομάδα των ιατρών στην πρώτη ιδρυτική ομιλία του Δρ. Schöning απήυθυνε πρόσκληση σε κάθε σχετική επιστημονική ειδικότητα (ιατρούς, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτιούς κλπ) να εκθέσουν τις απόψεις τους από την δική τους οπτική γωνία ώστε τα συμπεράσματα της πρωτοβουλίας να είναι κοινωνικά τεκμηριωμένα και με αναφορές σε διάφορες πτυχές του προβλήματος.

Το προς εξέταση αντικείμενο:

Με το κείμενο και την σχετική επιχειρηματολογία που το πλαισιώνει παρουσιάζει ως κεντρικό αντικείμενο διερεύνησης τον ισχυρισμό ότι "640 γιατροί απέδειξαν (ή ισχυρίζονται ότι έχουν τις αποδείξεις) ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 είναι «απάτη». Δεν προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης παρόλο που το παγκόσμιο αυτό κίνημα ιατρών υπερτερεί σε αριθμό και σε κύρος".
Ο ισχυρισμός αυτός δεν αποτελεί όμως θέση της ομάδας ACU2020 αλλά ερμηνεία διαφόρων χρηστών του Facebook. Με άλλα λόγια τα ΗΗ αναδεικνύουν σε κεντρικό θέμα διερεύνησης όχι το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας αλλά τα σχόλια και τις ερμηνείες των διαφόρων χρηστών (κάθε μορφωτικού και αξιακού υποβάθρου) τα οποία συνοδεύουν την κύρια είδηση. Κανείς από τους ιατρούς της ACU2020 δεν ισχυρίστηκε ότι έχει αποδείξεις ότι ο ιός είναι μία απάτη ή ότι αποτελούν την πλειοψηφία του επιστημονικού προσωπικού.


Συμπεράσματα της έρευνας:

Ως συμέρασμα τα ΗΗ έχοντας αναφερθεί και "καταρρίψει" ισχυρισμούς χρηστών του Facebook στην ουσία και όχι θέσεις της πρωτοβουλίας της ACU2020 διαμηνύει με κομπασμό ότι 640 γιατροί δεν είναι πληοψηφία. Υπερθεματίζει μάλιστα συγκρίνοντας αυτό το νούμερο με... το σύνολο των εγγεγραμένων ιατρών στην Γερμανία! Με αυτό τον τρόπο συμπεραίνει τα αυτονόητα! Φυσικά και σε έναν συνασπισμό επαγγελματιών για κάποιο σκοπό δεν συμμετέχει το σύνολο. Βάσει της ίδιας αφελούς λογικής θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι 5-6 (10, 20 έστω) λοιμωξιολόγοι - σύμβουλοι της κυβέρνησης είναι μία ισχνή πλειοψηφία επί του συνόλου των Ελλήνων ιατρών και άρα για να μην συμμετέχουν οι υπόλοιποι, σημαίνει ότι είναι αντίθετοι ή απέχουν! 
Όμως το χειρότερο είναι ότι "καταρρίπτοντας" ακραίους και βέβαια λάθος ισχυρισμούς χρηστών του Facebook (ευκολάκι: διαλέγεις τους πιο εξόφθαλμα ανυπόστατους και ξεκινάς) στρεφουν τα αποτελέσματα της "έρευνάς" τους κατά της ίδιας της πρωτοβουλίας ACU2020 "βγάζοντάς" την ομάδα στερούμενης επιστημονικού κύρους. Το διανοείστε; 




Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη διαστρεβλωτική τακτική προσέγγισης ενός υπό διερεύνηση θέματος που εφαρμόστηκε προκειμένου να χτυπήσουν την σφραγίδα "παραπληροφόρηση" στην περίπτωση της ACU2020, έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου θα ήταν καλό ο αναγνώστης να φιλτράρει τα κείμενα των ΗΗ αυστηρά μέσα από την δική του κρίση διότι ο μέσος όρος των αναρτήσεων αλλά και η πηγή χρηματοδότησής τους δείχνουν ότι η αντικειμενικότητα των γραφομένων τους δεν είναι δεδομένη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Kevin Carter: Το παιδί και το όρνιο.

Τσιόρδα, σε ψάχνουνε ρε! Πού είσαι;

Ο Κατάπτυστος Εκβιασμός τού Πρωθυπουργού στον Λαό που τον εξέλεξε.